strategico.uam@gmail.com
+380 50 312 1208
+380 63 776 7766

УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ МАРКЕТИНГУ

Рівненська обласна організація

STRATEGICO: Стратегічні комунікації

Ренесанс Форум – 2021: що обговорювали учасники економічної події та які найближчі перспективи української економіки?

Ренесанс Форум – 2021: що обговорювали учасники економічної події та які найближчі перспективи української економіки?

Ренесанс Форум – 2021: що обговорювали учасники економічної події та які найближчі перспективи української економіки?

23-24 червня 2021 онлайн пройшов другий Український Економічний Ренесанс Форум. Онлайн і “цифра” у фокусі, нереалізований експортний потенціал України, відкриття ринку землі, корпоративне управління в сімейному бізнесі та Нафтогазі, як бізнес-асоціаціям стати успішними – про це та інше йшлося під час панельних дискусій форуму.

У події взяли участь представники спільноти соціально відповідального бізнесу, власники та керівники компаній, що ініціюють інноваційні проекти, інвестори, представники академічних кіл та експертного середовища, громадські й державні діячі.

Ключовими темами події стали нові виклики для України та її економіки, шляхи залучення інвестицій та шляхи співпраці нашої держави з реальними й потенційними партнерами в нових умовах. Організатори: Українська кооперативна федерація, платформа міжнародних подій InvestForumUA.

Під час дводенного форуму відбулося шість панельних дискусій, які стосувалися розвитку економіки України у світовому та євроатлантичному контексті, інвестиційної діяльності та можливостей фінансування бізнесу в Україні, міжнародного досвіду кооперації та діяльності кредитних спілок, якісного корпоративного управління, соціальних партнерств і розвитку бізнес-об’єднань в Україні.

Учасниками панельної дискусії, що стосувалася розвитку економіки України у світовому та євроатлантичному контексті, були: Михайло Корилкевич, президент Української кооперативної федерації; Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України; Ольга Магалецька, керівниця Офісу Національної інвестиційної ради при Президентові України; Емма Турос, виконавча директорка Канадсько-Української Торгової Палати в Україні; Інна Мєтєлєва, екс-заступниця міністра економіки.

У ході дискусії учасники обговорили великі інвестиційні проекти, які розпочинають втілюватися в країні: меморандум Мінекономіки України та “АрселорМіттал” про реалізацію нових інвестиційних проектів на суму близько одного млрд доларів США; корпорація “АТБ” анонсувала пакет інвестицій у поточному році на суму 400 млн доларів; інвестиційна компанія UMG Investments оголосила про будівництво зернового терміналу в морському порту “Південний”, обсяг інвестицій складає понад 150 млн доларів США; про розвиток мережі сімейних молочних ферм, яка у І півріччі 2021 році нараховує близько ста молочних ферм, залучила понад 2,2 млн доларів США інвестицій від приватних інвесторів, ритейл-інвесторів і міжнародних донорських організацій та продовжує розвиватися. А також — експортні можливості України.

Під час панельної дискусії про інвестиційну діяльність в Україні було озвучено те, що з огляду на пандемію, у фокусі інвесторів знаходяться онлайн-проєкти та цифрова індустрія. Структура споживання змінюється, більше людей купують товари та послуги онлайн, і ця тенденція триватиме і після закінчення карантинних обмежень; окрім онлайн- та цифрових проектів, іноземних інвесторів цікавлять підприємства, чия вартість може зрости у 2-3 рази в найближчі роки.

Учасниками дискусії були Дмитро Кузьменко, виконавчий директор Ukrainian Venture Capital and Private Equity Association; Костянтин Магалецький, партнер Horizon Capital; Віталій Струков, керуючий партнер компанії BDO в Україні; Анна Горкун, СЕО та власниця виноробної компанії 46 Parallel Wine Group; Валерій Кулицький, керуючий партнер Baltic Partners; Михайло Корилкевич, президент Української кооперативної федерації.

На панельній дискусії, присвяченій кооперації та діяльності кредитних спілок, відбулося обговорення сучасного стану кооперативного руху в Україні, міжнародного досвіду діяльності кредитних спілок та визначення можливості для кредитних спілок стати альтернативними повноцінними фінансовими партнерами для малих фермерів, сімейних ферм тощо, зокрема, і після запуску ринку землі в Україні.

Учасники: Зіновій Свереда, заступник голови правління громадської спілки “Українська кооперативна федерація”; Володимир Зеленчук, голова правління кредитної спілки “АГРО БІЗНЕС КРЕДИТ”; Ян Шептицький, підприємець, правнук митрополита Андрея Шептицького; Іван Вишневський, експерт проекту USAID "Трансформація фінансового сектору”; Ольга Ходаківська, доктор економічних наук, заступник директора інституту аграрної економіки; Тамара Денисенко, керівниця Української федеральної кредитної спілки (США); Петро Маковський, голова наглядової ради кредитної спілки “Вигода”.

У панельній дискусії, що стосувалася реформи корпоративного врядування в Україні, взяли участь Ольга Босак, засновниця та керівниця компанії Olha Bosak Management Consulting; Оксана Волчко, незалежна членкиня Наглядової ради АБ "Укргазбанк"; Владислав Бурда, засновник та президент "Асоціації власників сімейних компаній в Україні"; Леся Корилкевич, співзасновниця проекту з розвитку сімейних молочних ферм; Тарас Думич, керуючий партнер юридичної фірми “Вольф Тайс”.

Учасники обговорили перспективи розвитку реформи корпоративного врядування в Україні, реакцію міжнародної спільноти на реформу, специфіку діяльності органів корпоративного управління в родинних, змішаних та державних компаніях, ситуацію з зовнішнім втручанням у діяльність наглядової ради компанії “Нафтогаз”, особливості правильно сформованої наглядової ради будь-якої української компанії.

В панельній дискусії, присвяченій темі соціальних партнерств і соціальних інвестицій, взяли участь Олександр Лісовський, керівник проектів благодійного фонду “Любіть Україну”; Тетяна Левківська, координаторка Українського соціального венчурного фонду; Олександр Осовець, керівник групи програми USAID з аграрного і сільського розвитку; Василь Туз, виконавчий директор асоціації “Об'єднані територіальні громади Рівненщини”; Вікторія Костюк, голова ГО “Агенція розвитку громад “Інтонація ЗМІН”.

У ході дискусії було презентовано концепцію загальноукраїнської платформи для формування партнерств недержавних організацій та громад на основі мережі сімейних молочних ферм.

Завершила Український Економічний Ренесанс Форум панельна дискусія, присвячена розвитку бізнес-об’єднань в Україні. У ній взяли участь Ірина Лилик, президент Української асоціації маркетингу; Олександр Гладунов, віце-президент Української асоціації маркетингу; Володимир Ковтунець, заступник голови Національного агентства кваліфікацій; Тарас Комаренко, керівник компанії Smart People; Владлен Сисун, координатор із організаційного розвитку проєкту ПРООН “Зміцнення членських бізнес-об'єднань ММСП в Україні”; Володимир Патіс, президент Української асоціації меблевиків; Сергій Устінов, голова правління Асоціації інвесторів і роботодавців України; Роман Гладуненко, виконавчий директор Української асоціації вапняної промисловості.

Учасники дали відповіді на запитання: для чого в Україні потрібні бізнес-асоціації і які задачі вони повинні вирішувати.

Український Економічний Ренесанс Форум (УЕРФ) пройшов за сприяння Українського Католицького Університету, Львівської бізнес-школи, Української асоціації вапняної промисловості, Української асоціації маркетингу, Ротарі Україна, групи компаній “Монстера”, компаній Wolf Theiss, Smart People, Baltic Partners.

Організатори УЕРФ анонсують проведення другого міжнародного інвестиційного форуму InvestForum UA на острові Тенерифе (Канарські острови, Іспанія). Подія пройде 11-17 вересня 2021 і стане платформою особистого спілкування міжнародних інвесторів та бізнес-спільноти України. Тож організатори запрошують всіх зацікавлених осіб взяти участь у події.
Для контактів:
Тел.: +38050 312 1208