strategico.uam@gmail.com
+380 50 312 1208
+380 63 776 7766

УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ МАРКЕТИНГУ

Рівненська обласна організація

STRATEGICO: Стратегічні комунікації

InvestForum UA на Канарських островах: тренди, які обговорювали власники та менеджери українських і міжнародних компаній

InvestForum UA на Канарських островах: тренди, які обговорювали власники та менеджери українських і міжнародних компаній

InvestForum UA на Канарських островах: тренди, які обговорювали власники та менеджери українських і міжнародних компаній

У вересні 2021 відбувся Другий міжнародний інвестиційний форум InvestForum UA. Традиційно, подія пройшла на Канарських островах, а саме — на південному узбережжі острова Тенерифе, Коста-Адехе. Сюди завітали представники бізнесу, фінансових організацій та фондів, експертного й консалтингового середовища з України, Іспанії, Естонії, Латвії.
Концепція InvestForum UA має на меті розвиток постійно діючої платформи для організації взаємодії ініціаторів інвестиційних проектів в Україні та іноземних і вітчизняних інвесторів. На цей час діяльність платформи має три складові елементи: щорічний євроатлантичний інвестиційний форум на острові Тенерифе, онлайн-конференція Український Економічний Ренесанс Форум та регулярні онлайн-зустрічі спільноти керівників і власників Української асоціації вапняної промисловості, Української кооперативної федерації, Української асоціації маркетингу, Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS), компаній Монстера, Wolf Theiss Ukraine, Baltic Partners та інших, котрі сформували оргкомітет InvestForum UA. Місією InvestForum UA є формування прозорого та зрозумілого для інвесторів інвестиційного середовища України, розвиток мережі лідерів, які усвідомлюють свій вплив та відповідальність, створення й розбудову екосистем сталого розвитку.
Відкриваючи форум, ініціатор події та голова оргкомітету Михайло Корилкевич розповів про задум та основні цінності заходу: національний та регіональний контекст сталого розвитку, соціальні інвестиції та соціальна відповідальність, інноваційні й асиметричні відповіді на глобальні виклики, концентрація енергії на перетині ідей.
Програма InvestForum UA - 2021 включала виступи провідних експертів, панельні дискусії, представлення інвестиційних проектів, неформальне спілкування в кулуарах форуму, знайомство з рекреаційними, ландшафтними та культурно-історичними принадами острова Тенерифе.
Про те, яка діяльність сьогодні залучає найбільше інвестицій, та якими є трендові напрями в інвестуванні, говорили учасники InvestForum UA.
Іспанія — Україна: можливості співпраці
Сесія “Іспанія – Україна. Можливості співпраці. Канарські острови – спеціальна економічна зона ЄС” відкрила присутнім на форумі перспективи співпраці з островами та материковою Іспанією.
Ліскель Альварес, представниця уряду Тенерифе, та команда агенції  Why Tenerife? у складі: Андреас Фішер, керівник проекту, Пабло Мартін Карбахал, директор програм Торгово-промислової палати Санта-Крус-де-Тенерифе, Еліза Замора, комерційний директор Адміністрації порту Санта-Крус-де-Тенерифе, Маргаріта Пена Мачін, представниця Міністерства фінансів Іспанії, Ольга Мартін Паскуаль, старший менеджер Спеціальної зони Канарських островів (ZEC), розповіли про можливості острова для ведення бізнесу, розвиток туризму та вигоди проживання і ведення бізнесу на острові.
Тенерифе був представлений слухачам сесії як острів з широкими можливостями. Вдале географічне розташування зумовлює комфортне проживання тут протягом усього року (клімат, середньорічна температура повітря, гори та океан). Щорічно острів відвідує приблизно шість мільйонів туристів, яких приваблює природа та розмаїття активностей. Логістичні можливості: острів сполучено зі 157-ма аеропортами, тут працює 77 авіаліній. На Тенерифе функціюють два міжнародні порти — Санта-Крус-де-Тенеріфе та Грінаділья: обидва мають розвинену інфраструктуру, надають послуги, адаптовані до всіх видів морського трафіку й логістики. Загалом, острів сполучено з 270-ма портами у різних точках світу.
Створення компанії у Вільній зоні Тенерифе (Tenerife Free Zone) може дозволити звільнення від зборів і податків до 100%, призупинення сплати мита та податкових зобов’язань, спрощення митних процедур тощо. Щодо Спеціальної зони Канарських островів (ZEC), то тут податок на прибуток юридичних осіб становить 4% (для порівняння, у материковій Іспанії цей показник сягає 25%, у Франції — 32%).
Основні напрями діяльності у ZEC: вирощування рослин для медичного призначення, риболовля, промисловість та технічне обслуговування, суднобудування, відновлювальна енергетика, транспорт і логістика, розвиток аудіовізуального та виставкового мистецтва, освіта, маркетингові дослідження й реклама, консалтинг, безпека й охоронна діяльність, туристичні агенції та сервіси бронювання, індустрія розваг, архітектура й інженерна діяльність та інші.
Можливостям іспансько-українського співробітництва був присвячений виступ Рафаеля Васкеса, представника Торгово-промислової палати України в Каталонії, який розповів про конкретні шляхи співпраці іспанських та українських бізнесменів.
Досвід інвестицій в Україну був представлений кейсом промислової групи Dacsa Group з Барселони, що має у своєму складі шість заводів в Іспанії, Великобританії, Польщі та Португалії, представництва в Мадриді (Іспанія) і Бремені (Німеччина). Генеральний менеджер компанії Сантьяго Мартін розповів, зокрема, про масштабний інвестиційний проект компанії “Дакса Бунге Україна” у Вінницькій області з сумою інвестицій 14 мільйонів доларів США (Тростянецька селищна громада). Засновниками стали лідер з переробки кукурудзи та рису у Європі Dacsa Group (60% інвестицій) та один з найбільших світових трейдерів сільськогосподарської продукції, американська компанія Bunge (40% інвестицій). Завод відкрили наприкінці 2020 року. За допомогою сучасного обладнання на заводі переробляють кукурудзу твердих сортів на борошно й крупу загальною потужністю 100 тисяч тон на рік. Основні клієнти — великі міжнародні корпорації: виробники пива та харчових продуктів.

Читайте повний текст про подію на сайті InvestForum UA в матеріалі 
"Другий міжнародний інвестиційний форум InvestForum UA на Канарських островах"

Фотогалерея події