strategico.uam@gmail.com
+380 50 312 1208
+380 63 776 7766

УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ МАРКЕТИНГУ

Рівненська обласна організація

STRATEGICO: Стратегічні комунікації

У чотирьох областях України створюють молочні кластери

У чотирьох областях України створюють молочні кластери

У чотирьох областях України створюють молочні кластери

У Рівному 21 лютого під час круглого столу “Як сімейні молочні ферми сприяють розвитку сільських громад?” зафіксували перші результати проєкту “Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села”. Проєкт втілює фонд “Любіть Україну” за підтримки ПРООН та Уряду Швеції у Рівненській, Волинській, Тернопільській та Хмельницькій областях.
Під час круглого столу голова правління РОБФ “Любіть Україну” Михайло Корилкевич розповів, що важливість проєкту полягає в тому, щоб створити нову галузь фермерських господарств, які посядуть місце між приватними господарствами з 1-2 коровами і промисловими фермами на тисячі голів, адже сімейна молочна ферма є найбільш ефективною формою молочного тваринництва. Саме сімейні ферми можуть запропонувати для світового ринку додатково 10 млн. тонн молока щорічно.
За повідомленням фінансової радниці проєкту Людмили Іващук, до цього часу було проведено ряд зустрічей з урядом та здійснено спільні розробки стратегій і змін до законодавства з метою покращення умов ведення фермерського господарства; проведено круглий стіл з керівництвом Хмельницької області та підписано меморандум про співпрацю щодо розвитку проєкту і створення молочного кластеру.
Як розповіла керівниця навчального напряму проєкту Людмила Головчицька, на цей час вирішено питання щодо відкриття навчальних центрів: один з них діятиме у с. Здовбиці Рівненської області, інший — в Хмельницькій області. Зараз тривають роботи з облаштування. Восьмеро майбутніх дорадників проходять тритижневу підготовку у Навчально-науковому інституті післядипломної освіти Національного університету біоресурсів і природокористування України.
У рамках проєкту відібрано дві показові ферми на Хмельниччині і Волині. На Рівненщині відкриття показової ферми на 30 корів відбудеться у березні. Власник ферми, Юрій Нечипорук під час круглого столу розповів, що завдяки цьому проєкту він зміг організувати ефективну роботу ферми. За його словами, самостійно зробити ферму успішною йому було складно: він займається нею вже сім років, і увесь час бракувало або фінансів, або хорошого поголів’я. А найголовніше — не вистачало знань. Тож цей проєкт йому дуже допомагає. Інший фермер, Ігор Юхимчук з Волині, розповів, що до цього проєкту всі його спроби заробляти на молоці були безуспішними: молокозавод, куди здавали молоко, не поважав фермерську працю і створив невигідні для селян умови співпраці. Зараз усе змінилося, і в цьому фермеру допомогли менеджери проєкту. А завдяки навчанням він дізнався, як правильно вести свою ферму.
За словами керівника проєктів фонду “Любіть Україну” Олександра Лісовського, після завершення проєкту ПРООН планує використати результати для його масштабування в інших регіонах, а згодом — в інших країнах.

Проєкт “Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села” впроваджується Рівненським обласним благодійним фондом “Любіть Україну” у рамках спільного проєкту Уряду Швеції та ПРООН в Україні “Посилене партнерство для сталого розвитку”, що реалізовується за фінансової підтримки Уряду Швеції.

За повідомленням БФ “Любіть Україну”