strategico.uam@gmail.com
+380 50 312 1208
+380 63 776 7766

УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ МАРКЕТИНГУ

Рівненська обласна організація

STRATEGICO: Стратегічні комунікації

Рейтингування брендів вапняної галузі України

Рейтингування брендів вапняної галузі України

Рейтингування брендів вапняної галузі України

Вапняна галузь України є важливою складовою національної економіки. Основні її продукти – вапняковий камінь, вапно, мінеральний порошок – слугують сировиною для базових галузей української економіки: металургії, виробництва будівельних матеріалів, сільського господарства, дорожнього будівництва, хімічної, цукрової промисловості.

Варто зазначити, що, внаслідок втрати Україною контролю над кар’єрами в Криму та на території ОРДЛО, відбулося суттєве зменшення вітчизняного виробництва вапняково-доломітної сировини, а падіння обсягів виробництва компенсується зростанням імпорту.

За даними Української асоціації вапняної промисловості (УАВП), у 2018 році імпорт вапняку склав близько 19% від загального обсягу українського ринку [1]. Як зазначають аналітики УАВП, з початку 2015 року імпорт вапняку здійснювався, передусім, з ОАЕ, Румунії, Словаччини, Росії, Польщі. З 2016 року лідером з поставок вапняку стала Росія, зайнявши 41% імпорту. Потрібно відзначити динамічне зростання імпорту з Туреччини, що з липня 2018 року досягла 10% імпорту [1].

Ми вважаємо, що загострення конкуренції з іноземними постачальниками вимагає від українських виробників підвищення ефективності використання своїх ресурсів, в тому числі й нематеріальних активів, до яких належать корпоративні бренди. З огляду на цю обставину, ми зробили оцінку вартості та рейтингування брендів лідерів українського ринку вапняної промисловості.

Вартість брендів провідних підприємств вапняної галузі України, чи точніше – підприємств, що працюють у галузях "Видобуток вапнякового і гіпсового каменю і щебеню", "Виробництво вапна, гіпсу, та інших місцевих в'яжучих матеріалів", "Виробництво вапнякового і доломітового борошна" (коди 16231,16232,16233 відповідно до Класифікатора "Галузі народного господарства України"), розраховано із застосуванням авторської методики Аналітичної групи "Стратегіко".

До рейтингування не включалися бренди кептивного сегменту ринку вапняної галузі, наприклад, ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", що виробляє вапняк для свого металургійного виробництва. В перелік для дослідження були включені ті підприємства, що оперують на вільному ринку, мають візуальне та / або словесне позначення бренду (емблема, логотип, знаки для товарів і послуг тощо), й використовують можливості брендінгу для комерційної діяльності: на сайтах, в рекламно-інформаційній продукції, на упаковці тощо.

Обсяги продажів цих підприємств у 2018 році визначені на підставі даних аналітичних оглядів УАВП та інформаційно-пошукового порталу KOMPASS [2]. Опитування експертів проводилося шляхом онлайн-анкетування у лютому-березні 2019 року. Пропозиції щодо заповнення анкет були розіслані всім керівникам підприємств галузі, а також основним споживачам їхньої продукції. В опитуванні взяли участь 47 респондентів. Результати оцінювання наведені в таблиці 1.

Табл. 1. Рейтинг брендів вапняної галузі України

Рейтинг Бренд Продукція Власник Вартість бренду, тис. грн
1 Новотроїцьке РУ Вапняк ПрАТ "Новотроїцьке рудоуправління" 123500
2 IFCEM; суббренди KRUMІХ, KRUBETON, FIBRODAH Цемент, мінеральний порошок, покрівля, будівельні суміші, залізобетонні вироби ПрАТ "Івано-Франківськцемент" 112000
3 ГДП Вапняк ТзОВ "Виробнича компанія "Гірничодобувна промисловість" 95000
4 ТК Вапняк, мінеральний порошок ПрАТ "Тернопільський кар'єр" 63000
5 Укрспецизвесть Вапно ТзОВ УСП 36000
6 М-КВАДРО; суббренд "Цегла трипілля" Цегла, вапно ТзОВ "М-КВАДРО" 24000
7 ДЗБМ; суббренд IZO-PLAST Вапно, цегла, газобетон, кладочна суміш, силікатна маса, пісок ТзОВ "Дніпровський завод будівельних матеріалів" 20000
8 GALVAPNO Вапно ТзОВ "Галичина - Вапно" 10500
9 VITSTEN / Білий камінь Вапно, мінеральний порошок, пісок ПП "Білий камінь", фізична особа 7000
10 ГІПСОВИК Гіпс, вапняк, доломіт, мінеральний порошок, мінеральні добрива, кремній, комбікорм ПАТ "ГІПСОВИК" 6000
11 ЛВСП Вапно ТзОВ "Любомирське вапняно-силікатне підприємство" 5400
12 ПІДВИСОКЕ Вапняк, вапно, пісок ТзОВ "Підвисоцький завод будівельних матеріалів" 4800
13 ALECO Тара, тальк, вапнякова мука, мінеральний порошок, залізний сурик ТзОВ "АЛЕКО" 3500
14 СМИЗ Крейда, гіпс, вапно ПрАТ "Слов'янський крейдо-вапняний завод" 3500




































Аналітична група "Стратегіко"

Джерела:

1. Сайт Української асоціації вапняної промисловості limeindustry.in.ua

2. Інформаційно-пошуковий портал KOMPASS